Красотата на София - Къщата с Ягодите


Този пример на исторически и архитектурно творчество  е разположено ĸато свободно стояща  къща в парцел c ориентация изтоĸ – запад по надлъжната си oc, върху дворна тераса. С лице към улица „Cан Cтефано“ в западната част на имота, а зад нея е разположена малĸa обслужваща постройĸa.

Фасадите се отличават с богати и балансирани архитектурно-художествени композиции.

До централния вход на къщата се достига по три масивни каменни стъпала. Окръглената верадна е с изящни орнаментирани колони, а многоъгълната странична фасада е със закрит балкон, който завършва с кула. Във вътрешното пространство на дома са разположени пет спални, салони за приеми, подиум за музиканти, просторен кабинет, стаи за прислугата и подземна изба. Интериорът включва врати с кристални стъкла, дървена ламперия, камина от червен мрамор и изящни барелефи.

Къщата е построена между 1927 и 1930 г. в стил сецесион за семейството на банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Архитект е Георги Кунев. След Деветосептемврийския преврат къщата е национализирана и отстъпена от новата власт първоначално за нуждите на румънското посолство, а впоследствие е превърната в средище на съветски активисти.

В началото на 1990-те години къщата е реституирана на наследник на Димитър Иванов, който скоро след това я продава.

В къщата е сниман филма „Опашката на дявола“ от 2001 г., чието действие се развива изцяло вътре или около старинната къща.

През 1978 г. сградата е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с местно значение.

През 2018 г. арх. Петкана Бакалова, тогава зам.-председател на КАБ, организира оглед на къщата от страна на френски архитекти, специалисти по реставрации. Според тяхното становище сградата може да бъде запазена.

Красивата някога къща се руши и сега навява доста тъжни мисли.София Имоти къщи