Красотата на София - Оборище


Преди дни минах покрай прочутите къщи близнаци на "Оборище" и се сетих, че всъщност това е една доста благодатна тема, която със сигурност ще засегна в някой от следващите постове.

Днес обаче ще ви разкажа за едни други "близнаци", които не са толкова "еднояйчни", най-вече заради несъответствието в цвета на фасадата и разположението на балконите, макар и като визия да са почти идентични.

Сецесионовите красавици са построени през далечната 1905 година и вече са на достолепните 117 лета. Принадлежали са на братята евреи Исак и Хаим Джераси (вдясно е на Исак, фармацевт по професия, вляво на Хаим, изкарвал си прехраната като зъболекар).

Според легендата, по онова време те са били в един цвят, но с течение на годината и появата на новите собственици, се е наблегнало умишлено на подчертаването на различията и към днешна дата едната е в светъл цвят с бели декоративни елементи, а другата в тъмножълт със сиви детайли. Каквото и да си говорим обаче, са много красиви и сравнително запазени и днес и е очевидно, че са били реновирани.

Имат нетипична арковидна форма, което ги отличава от останалите сгради в района и им придава автентичност и уют, превръщайки ги в може би най-емблематичните творения на "Ангел Кънчев".

Техен създател, също както и при горепосочените, е любимият ми Никола Лазаров, което е още един повод за всеки ценител на софийската стара архитектура и историческите корени да им се полюбува всеки път, когато минава покрай тях. Е, поне аз го правя със сигурност...

И по традиция, финално с въпрос - сещате ли се за други идентични сгради в София по подобие на тези?

Къщите близнаци на Оборище - https://bit.ly/3ETwRSb

Къщите близнаци на "Евлоги Георгиев" - https://bit.ly/3s1mK6c
София RemaxPremier Имоти Инвестирай България КрасотатанаСофия